Waarom een aankoopmakelaar?

Regelmatig krijg ik de vraag: ‘Waarom zou ik een aankoopmakelaar in de hand nemen, kan ik het niet zelf?’ 

Ja, uiteraard kan je ook zelf die droomwoning vinden en aankopen! Het is absoluut niet verplicht om gebruik te maken van een makelaar. Dus als je het zelf kan, moet je het ook zeker zelf doen. Want het kost uiteraard wel geld wat je dan liever aan je nieuwe huis uitgeeft. Maar als je toch twijfelt, dan is het zeker verstandig om meer informatie in te winnen.

Verkoopmakelaar of aankoopmakelaar

Allereerst is het belangrijk om te realiseren dat een makelaar nooit voor hetzelfde huis de belangen van zowel de verkoper als de koper mag en kan behartigen. Een verkoper wil ten slotte zoveel mogelijk voor de woning krijgen terwijl een koper er zo min mogelijk voor wil betalen. De makelaar die jou de woning laat zien, werkt voor de verkopers van de woning. Een aankoopmakelaar werkt voor de koper en komt op voor diens belangen.

Werkzaamheden van een aankoopmakelaar

Aankoopmakelaars begeleiden je bij het volledige traject van de aankoop óf een deelgebied hiervan. Heel kort bestaan de werkzaamheden uit:

 • Het in kaart brengen van woonwensen en op basis hiervan geschikte woningen aanbieden.
 • Plannen en bijwonen van bezichtigingen.
 • Advies over de reële waarde van de woning.
 • Doornemen van alle stukken die bij de woning horen.
 • Bieding uitbrengen en onderhandeling.
 • Koopakte controleren en bespreken en belangrijke data bewaken.
 • Inspectie van de woning voor de sleuteloverdracht en het transport.
 • Advisering bij eventuele problemen na de aankoop van de woning.

 

Als je ervoor kiest een aankoopmakelaar in de hand te nemen, koop je een dienst. En hier kan uiteraard veel verschillen in zitten wie de dienst verleent. Je koopt iemand z’n kennis, kunde, motivatie, ervaring en aandacht. De ene makelaar is altijd anders dan de andere makelaar.

De waarde van een aankoopmakelaar

 • Het definiëren van een realistische zoekopdracht
  Woonwensen verschillen nogal eens van de realiteit. Een goede aankoopmakelaar zal dit bespreekbaar maken zodat je gericht kunt gaan zoeken. Daarmee bespaar je jezelf
  teleurstellingen.
 • Nieuw aanbod
  Het is van belang zo snel mogelijk te reageren als er een nieuwe woning te koop komt. Jouw aankoopmakelaar houdt alle beschikbare kanalen nauwlettend in de gaten om je te wijzen op die leuke woning zodat je op tijd bent voor het inplannen van een bezichtiging.
 • Creativiteit
  Soms denk je dat een woning niet voor jou geschikt is. Je aankoopmakelaar kijkt vaak wat creatiever naar een woning en kan je wijzen op mogelijkheden waar je zelf wellicht nog niet over nagedacht had.
 • Objectiviteit
  Jij bent misschien wel helemaal verliefd op die woning en ziet je zelf er helemaal zitten. Je aankoopmakelaar kijkt van een afstandje naar de woning en adviseert op basis van de feiten of het verstandig is om de woning wel of niet te kopen.
 • Advies over een bieding
  Je hebt een waanzinnig leuke woning gezien, maar je hebt geen idee wat je voor de woning zouden moeten bieden om interessant te zijn voor de verkopers. Je aankoopmakelaar weet waar vergelijkbare woningen voor zijn verkocht en kan inschatten wat de woning waard is. Samen bespreek je of je bereidt bent hier extra over heen te bieden (het overbieden) en hoeveel dat dan moet zijn.
 • Vertrouwen bij verkoper
  Verkopers verwachten dat je serieus bent en dat je je hebt verdiept in je financiële mogelijkheden als je een aankoopmakelaar hebt ingeschakeld. Sommige verkopers vinden dat belangrijk en houden hier rekening mee bij het beoordelen van de biedingen.
 • Onderzoeksplicht
  Als koper ben je verplicht zelf onderzoek te verrichten voordat je een huis koopt. Een bouwkundige keuring, onderzoek naar juridische verplichtingen, etc. dien je allemaal te onderzoeken. Een aankoopmakelaar neemt een groot deel van die onderzoeksplicht uit handen, helpt je hierbij en geeft je advies.
 • Werk uit handen
  Er komt veel regel- en papierwerk kijken bij het kopen van een huis. Je ontkomt er niet aan om ook zelf het een en ander te moeten doen, maar je aankoopmakelaar begeleidt je stap voor stap door het proces zodat het overzichtelijk blijft. Ook kunnen ze een bouwkundige keuring en notaris regelen en eventueel adviseren omtrent een taxatie.

Een aankoopmakelaar bespaart je veel werk en stress. Daarnaast is een goede aankoopmakelaar ook een sparringpartner voor je. Een huis kopen is een grote uitgave en de meeste mensen doen dat slechts een enkele keer in hun leven en dan is het fijn om met iemand te praten die er niet emotioneel bij betrokken is. Voor sommige mensen is het een geruststelling om hierin begeleiding te krijgen van iemand die daar zijn dagelijks werk van heeft gemaakt en daardoor de kennis en ervaring in huis heeft. Als je dat een gerustgesteld gevoel geeft, schakel dan zeker een aankoopmakelaar in.

Lees ook mijn blog ‘Hoeveel kost een aankoopmakelaar?

Actief in Zuid-Kennemerland

Haarlem – Heemstede – Aerdenhout – Overveen – Bloemendaal – Zandvoort – Hoofddorp – Nieuw-Vennep

Contact