Hoeveel kost een aankoopmakelaar?

Twijfel je nog of je een aankoopmakelaar moet inschakelen of heb je al de knoop doorgehakt? Dan komt ongetwijfeld de vraag op hoeveel een aankoopmakelaar kost.

Daar is geen eenduidig antwoord op te geven, wel kan ik een idee geven waar je aan moet denken en tips waar op te letten. 

Courtage

Elk kantoor hanteert eigen tarieven, ofwel de courtage. Soms is de courtage een vast bedrag, maar het kan ook een percentage zijn (variabel courtage). Kijk bij een percentage goed over welk bedrag je courtage verschuldigd bent; over de vraagprijs van de woning of over de gerealiseerde koopsom. Bij de laatste mogelijkheid kan de courtage in de huidige markt behoorlijk oplopen en kan je je afvragen of het biedingsadvies wat je krijgt wel altijd terecht is. Ook wordt er wel eens een onderhandelingsbonus afgesproken. Als er onder de vraagprijs wordt aangekocht krijgt de makelaar een bonus, maar in de huidige markt gebeurt dit niet zo vaak meer. Realiseer je dat de courtagekosten niet meegefinancierd kunnen worden in je hypotheek. Je moet de kosten dus van je eigen geld betalen.

Kosten voor volledige begeleiding

Als je van begin tot eind begeleiding krijgt, dus hulp bij zoeken en het ontvangen van aanbod tot inspectie en sleuteloverdracht bij de notaris (lees ook mijn blog: ‘Waarom een aankoopmakelaar inschakelen?’), dan hanteren de meeste makelaars een percentage tussen de 0,5% – 1,5%. Dit komt gemiddeld genomen neer op een tarief tussen de €3.000 en €7.000 (uitschieters naar boven of naar beneden daar gelaten). Dat is nogal een verschil! Het exacte percentage of bedrag is afhankelijk van verschillende factoren zoals de regio waar gezocht wordt, het beschikbare budget, de eigen middelen, de wensen en de eisen aan de nieuwe woning. De makelaar zal op basis hiervan kunnen inschatten hoeveel tijd het in de gegeven omstandigheden zal kosten voordat de nieuwe woning gekocht is en hier de courtage op afstemmen.

Kosten verminderen

Je kunt de kosten voor de aankoop verminderen door maar een gedeelte van de begeleiding af te spreken. Bijvoorbeeld door af te spreken dat je zelf gaat zoeken en de makelaar inschakelt op het moment dat je een leuke woning hebt gezien. De makelaar pakt de begeleiding op bij een tweede bezichtiging tot aan de sleuteloverdracht. Of misschien is het voldoende als de makelaar de stukken doorneemt en de koopakte uitlegt nadat jouw bod is geaccepteerd. Een andere optie is om een staffel af te spreken waarbij de courtage hoger wordt naarmate er vaker bezichtigd is. Of denk aan een vergoeding per bezichtiging en uitgebracht advies.

Tips

  • De begeleidende makelaar moet ALTIJD de woning zelf gezien hebben om een goed advies uit te kunnen brengen. Op basis van de foto’s en filmpjes is het onmogelijk om de woning goed te kunnen beoordelen. Daarom is het belangrijk dat in de huidige, overspannen markt de makelaar mee gaat naar de bezichtigingen. Soms is er gewoon in de agenda van de verkopend makelaar geen tijd meer om een tweede bezichtiging in te plannen en dan loop je de kans achter het net te vissen.
  • Als je met meerdere makelaars hebt gesproken, dan is het belangrijk om goed te kijken welke begeleiding valt onder de courtage. Zorg dat je geen appels met peren aan het vergelijken bent. Denk aan in hoeverre de aankoopmakelaar actief mee zoekt en kritisch mee kijkt voordat je vrij neemt voor de bezichtiging. Kijk ook of de courtage in- of exclusief btw is, in hoeverre het advies wordt onderbouwt en hoeveel aandacht je krijgt.
  • Kijk naar de achtergrond van de makelaar en of deze een makelaarsopleiding heeft afgerond. Hoewel een opleiding niet verplicht is, wil je toch dat iemand kennis van zaken heeft.
  • De allerbelangrijkste tip is dat je een aankoopmakelaar kiest waar je een goed gevoel bij hebt, die de tijd neemt om naar je te luisteren, al je vragen te beantwoorden en eerlijk is over je kansen op de markt.

Ja, een aankoopmakelaar kost inderdaad geld. Een huis kopen is een grote uitgave en de meeste mensen doen dat slechts een enkele keer in hun leven. Vaak moet je in korte tijd beslissen over iets waar je heel veel geld aan gaat uitgeven. Voor sommige mensen is het een geruststelling om hierin begeleiding te krijgen van iemand die daar zijn dagelijks werk van heeft gemaakt en daardoor de kennis en ervaring in huis heeft. Of dat ook voor jou geldt? Daar moet je zelf een weloverwogen keus in maken.

Lees ook mijn blog ‘Waarom een aankoopmakelaar inschakelen?

Actief in Zuid-Kennemerland

Haarlem – Heemstede – Aerdenhout – Overveen – Bloemendaal – Zandvoort – Hoofddorp – Nieuw-Vennep

Contact